onsdag 13 maj 2009

mot nya spännande hus!


Vi lämnade Värdshuset, och drog söderut igen. Första stoppet skulle komma att bli Blidö Gård, som numera är ett stuteri. Enligt kyrkböckerna är morfar Johannes född där, vilket i sig verkade märkligt när man såg gården. Var det så att Johan och Gustava bott på gården under en period? eller var det i stället så, att de bott i ett hus i närheten av gården men inom dess jurisdiktion? I det första fallet skulle de ju ha varit gårdsfolk, och det har jag inte hört att de var. Nej, det verkade troligare att de hade bosatt sig på området. Blidö gård ligger väldigt vackert. Jag kan inte låta bli att fundera över den förändring av livsläge familjen gjorde när de sedemera hamnade i Småland. Kanske urtrötta på havet, men Blidö gård, det skulle jag aldrig kunna tröttna på. Medan jag stog där och fotograferade kom det för mig att tänka på Tompa, i Bengtsfors. Läget på huset, vädersträcken och morfars eviga önskan att få köpa tomten som sträckte sig ner till vattnet. Tomten med blåsipporna. Det var som på Blidö gård. Havet, som inte var mäktigt kargt och elakt, utan mjukt och ombonat som en sjö, i västerläge från huset, precis som Lelång... Kanske var det så att just Bengtsfors kunde ge honom det som han hade saknat från Blidö. Eller så var det bara en slump.

Jag promenerade ett litet stycke neråt vägen, och Hans vände bilen. Då önskade jag att jag hade haft bilden på Willan Fridhemmet med mig! För titta här vad jag hittade, ja ni har ju säkert redan sett bilden, men titta igen och förundras!


Räkna takpannorna! Fönstren på övervåningen sitter tätare! Grunden, varför tog du inte en bild på grunden!
Hans var eld och lågor på kvällen när vi kommit hem. Han var beredd att anta att taket var omlagt och fönstrena flyttade! Det måste vara rätt hus! Kanske, kanske inte. Spelar inte så stor roll. Det finns fler hus på Blidö! Det som gör historian särskilt märklig är ju att Willan Fridhemmet sägs ha inköpts av Johan innan han gifte sig, och i det Margareta har berättat, låg Willan i den lilla centralorten(?) Bruket. Samtidigt var ju Johan en känd skeppare, så det verkar ju klokt att anta att han bodde vd hamnen på nåt sätt. Åh så många frågor och så få svar! Läs i kyrkböckerna, försök att finna råd! Jag blir också nyfiknare på Anders Gustav Viktors öde. Vem vet, bodde han kvar på Blidö han eller?
Länk till kyrkbökerna m.m.! http://www.roslagsanor.com/kyrkbocker/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar